Zippo & Marlboro

Philip Morris & Co., Ltd., Inc již jako americká firma (pozn.: pan Philip Moris byl Angličan, který si v roce 1847 v Londýně na ulici Bond Street otevřel první obchod s tabákem a hotovými cigaretami a tím započal historii této značky) v roce 1924 na trh poprvé uvedla značku cigaret Marlboro. Ta se později stala její vlajkovou lodí a nejznámějším "brandem" cigaret na světě. První reklamy zobrazovaly cigarety Marlboro především ve spojení s kovboji a z dnešního pohledu překvapivě se sportovci a dále pak s leteckými piloty. 

 

Ke zrodu později velmi úspěšné spolupráce došlo v roce 1954, kdy se v amerických reklamách na Marlboro neobjevovala jen postava kovboje s cigaretou, ale co je pro nás nejdůležitější, tak se na stejných plakátech poprvé v jeho rukou ukázal i benzínový zapalovač Zippo!

 

Zásadní zlom nastal v roce 1963, kdy se hlavní tváří značky Marlboro a většiny reklamních kampaní stal právě onen chlapík se světlým kovbojským kloboukem - Marlboro Man. Úspěšná reklamní kampaň trvala od zmíněného roku 1954 až do roku 1999.

 

Reklamy Marlboro zaplavily reklamní plochy po celém světě a na většině z nich byl ve vedlejší roli i benzínový zapalovač Zippo. Jen pro představu o úspěšnosti kampaně a jejím rozsahu uvádíme pár dat vyjádřených v amerických dolarech - V době, kdy se Marlboro Man poprvé v reklamě objevil, byly objemy prodejů cigaret na úrovni pěti miliard dolarů. Ovšem již o tři roky později v roce 1957 dosáhl prodej hranice 20 miliard USD. To vše prohloubilo vztah mezi zmíněnými společnostmi, které těžily ze vzájemné spolupráce a v oné době zažívaly ohromný prodejní boom.

 

Není tak překvapením, že následně vznikla celá řada edic zapalovačů Zippo s motivy Marlboro, mezi kterými jsou i zajímavé sběratelské kusy. Například model Vintage 1937 Marlboro Brass lze při troše štěstí na eBay pořídit od 300 USD.