Zippo Black Crackle - historie

Větru a voděodolný Black Crackle Zippo

 

Historie zapalovačů Zippo s povrchovou úpravou Black Crackle je spjata s obdobím 2. světové války. V ten moment, kdy byl 7.12.194 napade americký přístav Pearl Harbor na Hawaji, staly se i Spojené státy americké účastníky 2. světové války, což samozřejmě přineslo ekonomické i průmyslové dopady, které se promítly do rozličných odvětví.

 

Americký průmysl se přeorientoval na válečnou výrobu a zpracování kovů bylo plně podřízeno válečným zájmům. Opatření se tak dotkla i produkce továrny Zippo Manufacturing Company, protože již nebyl dále k dispozici nikl a chrom pro finální povrchovou úpravu a ani potřebná nejvyšší třída oceli.

 

Najednou tak vyvstala otázka, kterou v Zippo MFC považovali za již dříve vyřešenou – jak opět vyrábět benzínové zapalovače nejvyšší kvality, které mají mimo jiné sloužit i americké armádě, tak aby odolaly v náročných podmínkách.Velkým problémem se totiž stala koroze, kterou po změně výrobních postupů trpěly první šarže výroby.. Ovšem i s tímto se v Bradfordu vypořádali a vznikl nový povrch benzínových zapalovačů Zippo - Black Crackle.

 

Výrobní proces byl tedy nastaven tak, že veškeré vnitřní části schránky zapalovače procházely elektro-zinkováním a vnější obal byl potažen silnou vrstvou černé barvy, která byla následně zapečena vysokou teplotou. Tím vznikla odolná a konzistentní vrstva s charakteristickou hrubou strukturou tzv. „popraskáním“.

 

S historií zapalovačů Zippo je nerozlučně spojen i slavný válečný korespondent Ernie Pyle. Ten psal sloupky pro Scripps Howard Newspapers a měl ve zvyku dávat Zippo zapalovač každému vojákovi, se kterým vedl interview. Dokonce o tom napsal dopis i panu Blaisdellovi a ten mu následně posílal 50 až 100 kusů Zippo zapalovačů měsíčně zdarma.

 

Než Zippo MFC vyrobilo první milion kusů zapalovačů ve své historii, trvalo to takřka 10 let. Ovšem pokud jde o produkci společnosti od roku 1942, tak ta se v následujících pěti letech zdesetinásobila. Společnost pokrývala požadavky armádního sboru a výroba nabrala doslova raketové tempo.

 

Ale i mezi těmito miliony zapalovačů Black Crackle se najdou unikátní a sběratelsky velmi ceněné kusy.

 

18. dubna 1945 byl Erni Pyle zastřelen na ostrově Iejima severozápadně od Okinawy. Vše se odehrálo v době, když byl Ernie Pyle na cestách džípem s podplukovníkem Josephem B. Coolidgem a dalšími třemi vojáky. Na jednom z křížení cest byli zasaženi kulometnou palbou. V první moment se jim podařilo ukrýt, ovšem poté co vyhlédl E. Pyle z úkrytu, tak byl zasažen kulkou ostřelovače do spánku.  Jeho poslední slova údajně byla „Jste v pořádku?“, která pronesl když se obracel
na podplukovníka Coolidgema.



Na jeho počest vznikla limitovaná edice šesti set zapalovčů s rytinou „In memory Ernie Pyle“ s letopočtem 1945. Zapalovače pak nechal George G. Blaisdell poslat na válečnou loď USS Cabot, na jejíž palubě E.Pyle připlul na ostrov Iejima v Pacifiku, jako dar pro posádku.