Zippo vyrobilo 500 milionů zapalovačů

Zippo je bezesporu jedna z nejznámějších obchodních značek a na zapalovače s víčkem vydávajícím charakteristický zvuk narazíte takřka ve všech koutech světa.

Možná Vás tak ani nepřekvapí, že roku 2012 byl vyroben výroční 500 miliontý kusů. Protože se jedná o skutečně obdivuhodné číslo, rozhodli Vám o této události přinést krátký článek.

Jaká tedy byla cesta k tomuto okamžiku?

Počátky výroby se datují od roku 1933 kdy byl vyroben i první kus benzínového zapalovače Zippo. Následujících 10 let trvalo, než společnost vyrobila prvních milion kusů. Už tehdy by se mohlo zdát, že se jedná o velký úspěch, když malá začínající firma vyprodukuje 100 000 ks výrobků za rok. Kdo ale mohl tušit, že toto je jen začátek něčeho mnohem zásadnějšího.

Následovalo období 2. světové války, které se do historie firmy Zippo Manufacturing Company zapsalo jako velmi důležitý milník. George Blaisdell totiž uzavřel kontrakt na dodávky Zippo zapalovačů armádě USA a "zippáky" se tak dostaly do výbavy amerických vojáků, kteří si jich cenili zejména pro jejich spolehlivost a odolnost i v náročných podmínkách. Zapalovače pro americkou armádu byly vyráběny ze železa a byly opatřeny ochranným nátěrem 
Black Crackle. A právě díky celosvětové působnosti americké armády se i zapalovače Zippo dostaly i do těch nejzapadlejších částí světa.

Od tohoto okamžiku šla pomyslná křivka výroby strmě vzhůru a za následujících 37 let Zippo dosáhlo hranice 100 milionů vyrobených zapalovačů.

Další významnou metou byl 300 miliontý zapalovač, který spatřil světlo světa 15. dubna 1996. Produkce nabírá obrovské tempo a tak 400 miliontý zapalovač byl vyroben již v roce 2003. To znamená, že za pouhých sedm let bylo vyrobeno sto milionů zapalovačů!

A konečně se tedy dostáváme k našemu výročnímu kusu, tj. 500 miliontému zapalovači.

Tento kus byl vyroben 5. června 2012 přičemž toto datum není zcela náhodné. Ve chvíli, kdy se blížil okamžik výroby 500 miliontého zapalovače, bylo vedením společnosti rozhodnuto, že by se tvorbě historie mělo jít trošku naproti a že by toto datum mělo být více spojeno i s osobou samotného zakladatele a otce Zippo George Blaisdella. Výroba proto byla korigována tak, aby tento výroční kousek přišel na svět právě v době narozenin George Blaisdella.

A ak 5. června v 8:26 na lis dorazil jubilejní benzínový zapalovač Zippo. Zapalovač byl ozdoben speciální rytinou připravenou právě pro tento okamžik a hotový výrobní linku opustil v 10:51.

Následně byla výroba přerušena, aby tento moment mohl být náležitě oslaven. Všichni zaměstnanci společně utvořili dlouhý zástup a právě vyrobený 500 miliontý zapalovač si podávali v bílých rukavičkách z ruky do ruky až dorazil na samotný konec řetězu, kde stál George Duke, vnuk George Blaisdella. Tento kus s výrobním číslem 1 byl nakonec uložen v muzeu Zippo v sídle společnosti v Bradfordu v Pennsylvanii.

Historický moment společnost oslavila výrobou 59 999 ks replik tohoto významného zapalovače z nichž 49 999 ks jsou Zippo v broušeném chromu s kopií rytiny původního zapalovače - 500 Milionth Replica Ltd Edition 21677. Každý kus má na obalu vyražené unikátní pořadové číslo, což ocení především sběratelé.

Zbývajících 10 000 kusů tvoří zapalovače ze speciální limitované edice, které jsou opatřeny Armor® (1,5x zesílený plášť zapalovače) leštěným povrchem se zlacenou rytinou a pozlaceným komínkem. Rytina je shodná s originálním 500 miliontým zapalovačem. Tyto zapalovače mají na přední straně rovněž vyražené výrobní pořadové číslo.

Poslední specialitou je to, že oba dva typy těchto zapalovačů mají unikátní ražení na spodní hraně, připomínku 500 miliontého výročí, datum výroby a místo původu, tj. Bradford v USA.

 

500-zippo

500-zippo1