Nože W.R. Case

Značka W.R. Case & Sons Cutlery Company pochází ze spojených států amerických a společnost je známá jak výrobce prémiových, ručně vyráběných nožů, jejichž technologie výroby je předávána z generace na generaci již od roku 1889. Současný záběr produkce je skutečně široký a to od tradičních skládacích kapesních nožů, po nože s pevnou čepelí až ke sportovním nožům či pamětním sběratelským kolekcím.

 

Zakladateli společnosti byli čtyři bratři William Russell (WR), Jean, John a Andrew Case. Ti zpočátku nože prodávali podél cest vedoucích v severní části státu New York. Později se k bratrskému snažení přidal i Russellův otec, jenž se stal poradcem a ze začátku pomáhal firmu finančně stabilizovat. Postupem času W.R. Case otevírá první prodejnu a brzy si vybuduje pověst spolehlivého dodavatele vysoce kvalitních nožů a příborů.

 

Společnost byla založena v Bradfordu v Pensylvánii a znalci Zippo Manufacturing Company již vědí, že se jedná o stejné město, které nejvíce proslavily legendární benzínové zapalovače. Jedná se tak o další úspěšnou rodinnou společnost z Bradfordu. Nakonec se cesty obou firem zcela střetly a Case je v současné době ve vlastnictví Zippo MFC.

 

To co činní nože Case tolik výjimečnými je péče, která se dostane každému kusu již ve výrobě. Každý nůž při výrobním procesu projde 125 páry rukou a každý detail je vyveden až k dokonalosti. Nože mají pečlivě tvarované střenky, vyráběné ze širokého spektra materiálů jako jsou kosti brazilského hovězího dobytka, jelení parohy, bůvolí rohy, exotické dřeviny a kameny. Tyto přírodní materiály jsou dále kombinovány s mosazí, niklem a stříbrem. Nože W.R. Case jsou nejen krásné, ale i bezchybně funkční.

 

Podobně jako je tomu u zapalovačů Zippo, tak i nože Case se vyrábějí na základě licenčních dohod a tématicky znázorňují americké ikony jako Elvis Presley, Johnny Cash a třeba John Deere.

 

Průkopnický duch společnosti nejlépe zachycuje několik původních vzorů nožů jako jsou typy: CopperLock®, Baby Butterbean®, Cheetah®, Cheetah Cub® SOD Buster®, XX-Changer®, Baby Doc, Kodiak Hunter®, Drobeček Trapper, Mako® , RussLock®, Hunter Trapper, Tiny ondatra, Jr. Scout, Sway Back Jack, Hobo®, a zcela nový BackPocket.

 

Další podobnost s kultem Zippo zapalovačů je sběratelská vášeň mnoha obdivovatelů těchto nožů. Jelikož jsou nože od začátku počínání společnosti označovány systémem datování, jsou takřka předurčeny jako sběratelský artikl a v současné době Case Club čítá přes 19 000 aktivních členů, což z něj činní největší asociaci sběratelů nožů na světě. A W.R. Case si své klubové příznivce náležité hýčká. Členové dostávají nabídky k nákupu exkluzivních limitovaných sérií nožů a dalšího značkového zboží, nebo například dostávají informační bulletin „The Case Collector“.

 

Pořekadlo praví, že správný muž má v kapse nůž a dle našeho názoru, pokud má i zapalovač Zippo, platí to dvojnásob. Zippo a W.R. Case již nepochází jen ze stejného města, ale dnes i z jedné firemní rodiny a čas potvrdil, že zapalovače Zippo a nože W.R. Case jsou absolutní světovou špičkou.