Tajemná Windy Girl

Windy Girl je ikonická postava spojená se zapalovači Zippo. Tato postava byla vytvořena jako součást reklamní kampaně pro Zippo. Zakladatel firmy Zippo, George G. Blaisdell, pověřil ilustrátora Enoca Bolesa vytvořením nápadité a ikonické postavy, která by pomohla zapsat zapalovač Zippo do mysli Američanů. Tato postava, později přezdívaná Windy, se poprvé objevila na celostránkové reklamě v prosincovém čísle časopisu Esquire v roce 1937 a od té doby se stala oblíbenou ikonou mezi sběrateli zapalovačů Zippo.

Zapalovače Zippo mají bohatou historii, sahající do začátku 30. let 20. století. George G. Blaisdell navrhl první zapalovač Zippo po inspiraci rakouským zapalovačem. Jeho cílem bylo vytvořit zapalovač, který by byl odolný větru, atraktivnější a snadněji použitelný jednou rukou. Název "Zippo" zvolil Blaisdell, protože se mu líbil zvuk slova "zipper" a cítil, že Zippo zní moderně.

Během své historie se Zippo přizpůsobovalo a rozšiřovalo. Během druhé světové války Zippo věnovalo svou produkci americké armádě, což pomohlo založit jeho status jako americké ikony. Po válce firma obnovila výrobu zapalovačů pro spotřebitelský trh a dokonce se pustila do vytvoření auta, které připomínalo zapalovač Zippo. V průběhu let získala Zippo patenty na své designy, zavedla kódy pro kontrolu kvality a sběratele, rozšířila svou produktovou řadu mimo zapalovače a vstoupila na globální trh, zejména v Indii a Číně.

Zapalovače Windy Girl a další zapalovače Zippo se staly časem sběratelskými předměty. Limitované edice, jako je připomínkový zapalovač Windy k 85. výročí jejího reklamního debutu, ukazují na pokračující popularitu a zájem sběratelů o tyto zapalovače. Zapalovače Zippo se také staly součástí populární kultury, objevily se ve více než 2000 filmech, divadelních hrách a televizních pořadech, čímž si ještě více upevnily svůj ikonický status.

Shrnuto, Windy Girl je významnou součástí historie a marketingu Zippo, reprezentující závazek značky kombinovat funkčnost s ikonickým designem. Tato postava spolu se zapalovači Zippo se stala sběratelskou položkou a kulturní ikonou.