Historie společnosti Zippo MFC

George Grant Blaisdell se narodil dne 5. června 1895 v Bradfordu v Pennsylvanii. S matkou Sarou a otcem Philem žili na rohu nynějších Congress Street a Blaisdell Avenue právě v Bradfordu.  George chodil do školy jen do páté třídy, pak rodičům jednoduše oznámil, že školu nenávidí a nikdy se do ní nehodlá vrátit. Ve škole pokračovat nemusel, ale jeho otec jej poslal do vojenské akademie. Z té byl ale George po dvou letech náhle propuštěn. Proč se tak stalo není již známo, ale možným vysvětlením by mohla být Georgova nenávist  k formálnímu vzdělávání.

Po návratu domů začal George Grant Blaisdell pracovat v rodinném podniku Blaisdell Machinery Company (společnost se zabývala výrobou parních a plynových motorů). V továrně se George učí manuální a technické zručnosti, což mu v budoucnu pomůže ve vývoji jeho prvního zapalovače.

Historie Zippo zapalovačů se začala odvíjet od poměrně známé historky. V roce 1932 na verandě Bradford Country Clubu požádal George místního podnikatele Dicka Dressera o půjčení jeho podivně vypadajícího zapalovače, to aby si mohl připálit cigaretu. Do ruky se mu dostal větruodolný zapalovač, též známý jako „rakušák“. Zdálo se, že funguje poměrně spolehlivě, ale manipulace s ním byla obtížná a člověk musel k jeho obsluze použít obě dvě ruce. A právě tato zkušenost se mu stala inspirací pro vynalazení dnes již legendárního zapalovače Zippo. Název „Zippo“ George Blaisdell odvodil od slova „zipper“ (klasický zip), které se mu líbilo a v té době mělo dle jeho slov „moderní zvuk“.

Již v roce 1933 se na trhu objevil první zapalovač Zippo, který spolehlivě fungoval na první škrtnutí, byl větruodolný a manipulace s ním byla více jak jednoduchá. Navíc se prodával za pouhých 1.95 USD a již tenkrát k němu náležela i doživotní záruka na 100% funkčnost. V té době George pronesl větu „It works or we fix it for free“ což v překladu zní jako „funguje to, nebo to zdarma pravíme“ a tato slova jsou jedním ze známých sloganů společnosti i v současných dnech.

Po otevření první továrny v ní působí tři zaměstnanci a to včetně George Blaisdella, který si rychle osvojil obchodní dovednosti. Jedním z důležitých milníků je 3. březen 1936, kdy byl společnosti udělen první patent pro zapalovač.

Za krátkou dobu se Zippo zapalovače staly velmi populárními a někdy z kraje roku 1940 Blaisdell koupil budovu na 36. Barbour street. Výroba byla umístěna do zadní části budovy a zbývající prostory byly již určeny pro kanceláře. Rozvoj firmy byl opravdu rychlý a během 40. let se společnosti podařilo získat hned několik dalších budov na Barbour street. V nových prostorách vznikly výhradně výrobní prostory a v původní první budově byly zřízeny pouze kanceláře.

George Grant Blaisdell byl znám svým vřelým vztahem ke svým zaměstnancům i k jeho rodnému Bradfordu. Každý rok Blaisdell organizoval vlakový zájezd do Ice Follies v Buffalu, ve státě New York. Často také G. Blaisdell říkal „Nebylo-li by lidí z Bradfordu, nebylo by Zippo. Zippo bude vždy podporovat Bradford a okolí“. A nezůstalo jen u slov. Příkladem je, že G.G.Blaisdell udržoval místní sjezdovku v Callhan parku, tak aby ji všichni obyvatelé Bradfordu mohly využívat.

Následovalo období 2. světové války. Ta samozřejmě ovlivňovala osudy lidí a dění po celém světě a ani u Zippo MFC a pana Blaisdella tomu nebylo jinak. Blaisdell byl během války v kontaktu s korespondentem Ernie Pylem. Pyle psal sloupky přímo z válečných bojišť pro Scripps-Howard Newspapers  a zprostředkovával tak příběhy amerických vojáků, kteří se po útoku na Pearl Harbor zapojili do protifašistického tažení. G.G. Blaisdell posílal Erniemu měsíčně zhruba 100 zapalovačů a ten je poté rozdával vojákům. Byly to benzínové zapalovače s černou vypalovanou barvou s jakoby popraskanou strukturou, která zajišťovala větší odolnost proti korozi, tak aby zapalovače fungovaly i v těch nejextrémnějších podmínkách. Tento povrch je k vidění i na dnešních Zippo a nazývá se
 Black Crackle. Blaisdell a Pyle udržovali pravidelný kontakt až do doby, než byl na sklonku války Pyle zabit japonským kulometníkem v roce 1945, což pochopitelně G.G. Blaisdella velmi zasáhlo.

Na počest Ernieho byla vyrobena limitovaná edice šesti set zapalovačů s rytinou „In memory Ernie Pyle“ a s letopočtem 1945.

Úspěch Zippo MFC spočíval také v umění zaujmout potencionální zákazníky a v propagaci značky jako takové. Jedním z úspěšných reklamních počinů se stalo tzv. Zippo Car. V roce 1947 Blaisdell koupil Chrysler Saratoga za 2048 USD, který byl následně zakázkově upraven do impozantní podoby. Střed auta tvoří dva obří zapalovače, jejichž víčka se tyčí vysoko nad střechou. Víčka jsou pohyblivá (pokud je vůz v provozu, tak jsou zavřená) a lze pod ně zasadit mohutné neony ve tvaru plamenů. Zippo Car procestovalo všech 48 států a všude se stalo velkou atrakcí. V současné době je Zippo Car umístěn v muzeu v Bradfordu.

Jak již bylo uvedeno, George Grant Blaisdell se vydatně zapojoval do společenského dění v Bradfordu a okolí. Sponzoroval místní motocyklový klub, nebo v roce 1952 z místní záchranné stanice koupil dva barváře, kterým pak dal jména Zippo a Zipette. Ve stejném roce se objevil v časopisu Life. Stal se jednou ze tváří reklamy Lord Calvert Whiskey v kampani „For Men of Distinction“.

V roce 1953 Zippo MFC otevřela svou první kompletní továrnu na Congress Street v Bradfordu. Tato továrna umožňovala výrobu všech komponentů pro Zippo zapalovače pod jednou střechou a to včetně finálního chromování.

Současné kanceláře a sídlo společnosti se nalézají na 33. Barbour Street a to již od roku 1955. Blaisdell sám navrhl lobby této budovy a pod hlavním schodištěm jsou v podlaze otisky rukou G. G. Blaisdella a jeho rodiny. Když bylo v roce 1973 lobby vykobercováno, otisky samozřejmě zůstaly zachovány a dodnes je může vidět každý návštěvník.

V roce 1963 si Blaisdell splnil další ze svých snů a to když hostil první golfový turnaj Zippo Open v Pennhills Country Clubu v Bradfordu, kterého se zúčastnili jak amatérští, tak profesionální golfisté z celých Spojených států amerických.

George Grant Blaisdell zemřel na dovolené ve svém domě v Miami Beach na Floridě 3. října 1978 ve věku 83 let. Blaisdell byl předseda společnosti až do své smrti a aktivně se na vedení firmy podílel. Firmu v současné době řídí Blaisdellův vnuk George B. Duke.