Savojské nože Opinel

Rukojeť



Tvar rukojeti tradičních nožů Opinel se nezměnil od té doby, kdy jej v roce 1890 vytvořil Joseph Opinel. Rukojeť je robustní a z jediného kusu dřeva, má hlubokou štěrbinu, do které se sklápí čepel a pouze odolné dřevo je schopné podobného tvarování a odolá opotřebení při používání.

Proto se k výrobě rukojetí používá převážně dřevo bukové, jenž nabízí velmi dobrou pevnost a přesto je dobře opracovatelné. Ovšem u některých modelů můžeme pozorovat i rukojeti z jiných ušlechtilých dřevin jako jsou například olivovník, dub, ořech, zimostráz.

Dřevo je živý materiál a v tom tkví jeho kouzlo. Reaguje na prostředí, bobtná a zmenšuje se v závislosti na vlhkosti vzduchu. Vystavením UV záření mění barvu ztmavením nebo zesvětlením. Vzhled rukojeti se může výrazně měnit právě dle toho, z jakého stromu byla vytvořena. Každý kus je jedinečný originál s unikátním barevným tónem a žilkováním.

Opinel čerpá z přírody, ale zároveň se profiluje jako společnost šetrná k životnímu prostředí. Proto dává přednost materiálům z místních zdrojů a z udržitelně obhospodařovaných lesů.

 

Pojistka



Původně celek nože Opinel tvořily čtyři části: čepel, rukojeť, pevné pouzdro v něm nýt.

Při snaze učinit nůž bezpečnější při používání vynalezl v roce 1955 Marcel Opinel systém Viroblock. Jedná se o otočný kroužek s průřezem, který klouže po pevné skořápce a při pootočení zacelí štěrbinu pro sklopení čepele. Přestože se jedná o jednoduchý princip, tak samotné provedení tak snadné není. Prstenec má kuželovité tvarování, musí být pevný a pružný zároveň a vzhledem k tomu, že dřevěná část nože stále „pracuje“, bylo skloubení oceli a dřeva skutečnou výzvou. Dále až v 90. letech se funkce pojistky rozšířila i na jištění čepele ve sklopené poloze a od roku 2000 je používán výhradně tento typ systému Viroblock.

 

Čepel

Existují různé druhy úpravy oceli a v zásadě lze říci, že ideální ocel neexistuje. Ocel je slitina železa a uhlíku. Pokud ocel neobsahuje žádné další legující prvky, je pak obecně nazývána uhlíkovou ocelí. Ovšem tento typ oceli je velmi citlivý na oxidaci.

 

Pro kompenzaci této citlivosti vůči korozi se slitiny přidává chrom v množství 10,5% a více. Toto doplnění způsobuje tvorbu povrchové vrstvy mimořádně jemných oxidů, která chrání před korozí a tuto směs druhově nazýváme nerezovou ocelí.

 

Čím je ocel bohatší na uhlík, tím více je vytvrzena tepelným zpracováním. Tvrdost přispívá k odolnosti a dlouhověkosti materiálu. Proto by mohlo být lákavé vytvářet oceli s vysokým podílem uhlíku, ovšem vše má svá úskalí.

 

Vysoký obsah uhlíku v nerezové oceli snižuje její odolnost proti korozi a snižuje ochrannou sílu proti oxidaci. Volba stupně oceli se tak vždy stává kompromisem mezi mechanickou pevností a odolností proti korozi.

 

Opinel může těžit z po generace předávaných zkušeností a proto je výroba zaměřena především na dva typy čepelí nožů:


Uhlíková ocel


První nože Opinel byly vyráběny právě z uhlíkové oceli. Ta se v podobné třídě používá dodnes (označení Carbon) a je s obsahem uhlíku 0,90%. Uhlíková ocel pro nože Opinel se vyrábí v Německu a ve Francii je už jen finálně upravována. Tato ocel se snadno brousí a čepel je dokonale ostrá jen při běžné údržbě. Nůž má při použití k řezání měkkého materiálu jako je dřevo, papír, lepenka tendenci se přirozeně přibrousit. Na druhou stranu při kontaktu s velmi tvrdým materiálem jako je například keramická deska dochází k rychlému otupení břitu.

 

Výhodou je, že uhlíková ocel je levnější než nerezová, na druhou stranu je náchylná na korozi a vyžaduje větší péči. Nedoporučuje se používání ve vlhkém nebo kyselém prostředí.

 

Nerezová ocel (INOX)


V podobě v jaké známe nerezovou ocel dnes se začala vyskytovat v počátku dvacátého století. Nože Opinel z nerezové oceli jsou nejlepším kompromisem mezi odolností proti korozi a mechanickými vlastnostmi. Obsah uhlíku je 0,5% a obsah chromu 14,5%. Nerezová ocel 12C27MOD je vyvíjena ve Švédsku v Sandvik Group, což je světově proslulý výrobce.

 

Tato třída oceli poskytuje čepeli vysokou odolnost proti oděru, která umožňuje čelit pravidelnému kontaktu s tvrdými materiály jako je například keramika a přitom nůž nevyžaduje časté broušení.

Na druhou stranu, pokud již dojde ke ztupení ostří, tak broušení vyžaduje jistou zkušenost. Nerezová ocel má také tu výhodu, že při běžném používání nevyžaduje žádnou údržbu, což je pravý opak uhlíkové oceli. Ovšem vše má samozřejmě své limity a proto je dobré nůž ochránit před stykem s kyselinami, slanou vodou a čistícími prostředky.

 

Tepelné zpracování


Tepelné zpracování je klíčovým prvkem k získání požadované kvality čepele a pro její pozdější mechanické vlastnosti. Aby byl nůž odolný, musí čepel projít procesem o dvou fázích. První fáze se nazývá kalení. Materiál se zahřeje na velmi vysokou teplotu – více jak 800°C a poté je rychle ochlazen. Po této operaci je čepel velmi tvrdá, ale zároveň i příliš křehká. Přistupuje se tak k druhému kroku, kdy se čepel opět zahřívá, ovšem již na nižší teplotu než při kalení a následně je pomalu ochlazována.

 

Břit


I úhel ostření vyžaduje kompromis – příliš ostrá čepel je křehká a rychle se zhoršuje její kvalita. Na druhou stranu tupá čepel zhoršuje komfort při práci s nožem a řezání je obtížné. Proto se úhel ostření nožů Opinel pohybuje kolem 40°.

Ostření nože je finální operací v celém výrobním procesu a pečlivé dobroušení je prováděno ručně.