Vylodění v Normandii - D-Day: Den, který změnil svět

Dne 6. června 1944 došlo k jedné z nejvýznamnějších vojenských operací v historii – vylodění spojeneckých sil na pobřeží Normandie v rámci operace Overlord, známé jako D-Day. Tato operace, kódovaně označená jako Operace Neptun, představovala klíčový moment druhé světové války a zahájila osvobozování západní Evropy od nacistické okupace. 

Historie D-Day

Plánování a příprava

Plánování invaze do Normandie začalo již v roce 1943 pod vedením generála Dwighta D. Eisenhowera. Cílem bylo osvobodit Francii a následně postupovat do Německa. Operace byla rozsáhlá a vyžadovala pečlivou koordinaci mezi námořnictvem, pěchotou a letectvem spojeneckých sil, které zahrnovaly jednotky z USA, Velké Británie, Kanady a dalších spojeneckých států.

Den D: 6. června 1944

Na D-Day se do akce zapojilo přes 156 000 vojáků, kteří se vylodili na pěti hlavních plážích: Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. Tato operace zahrnovala masivní bombardování a výsadky za nepřátelskými liniemi, které měly narušit německé obranné pozice. Největší ztráty zaznamenaly americké síly na pláži Omaha, kde tvrdé německé obranné pozice způsobili značné ztráty.

Význam D-Day

Vylodění v Normandii bylo rozhodujícím zlomem ve druhé světové válce. Spojenecké síly postupně prorazily německé linie, což vedlo k osvobození Paříže v srpnu 1944 a následnému postupu do Německa. D-Day ukázal sílu spojenecké spolupráce a odhodlání porazit nacistický režim.

Zajímavosti a Fakta o D-Day

  • Kódové názvy: Každá z pěti pláží měla svůj kódový název. Například "Utah" a "Omaha" byly americké sektory, zatímco "Gold", "Juno" a "Sword" byly sektory britské a kanadské.
  • Válečné hrdinství: Během vylodění v Normandii bylo mnoho vojáků vyznamenáno za hrdinství. Jedním z nich byl například Charles Shay, medik z kmene Penobscot, který zachránil mnoho životů na pláži Omaha.
  • Logistická operace: Invaze vyžadovala rozsáhlou logistickou podporu, včetně výstavby umělých přístavů (Mulberry Harbour) a ropovodu (PLUTO) pro zásobování palivem.
  • Účast letců a námořníků: Před samotným vyloděním probíhaly intenzivní bombardovací operace, které měly oslabit německou obranu. Taktéž námořní síly sehrály klíčovou roli v přepravě vojáků a vybavení.

Zippo a D-Day

Zippo, známý americký výrobce zapalovačů, má dlouhou tradici vytváření speciálních edic zapalovačů k významným historickým událostem. Jednou z nich je i každoroční výroba zapalovačů na památku D-Day.

80. výročí D-Day

K 80. výročí D-Day vydala Zippo limitovanou edici zapalovače, která je navržena na modelu High Polish Black s unikátním designem, který obklopuje celý zapalovač. Tento model je omezen na 1 080 kusů po celém světě, což z něj činí vysoce sběratelský kousek. Každý zapalovač je očíslován a dodáván v pamětním balení. Design zahrnuje obrazy vojáků na pláži, čímž vzdává hold hrdinství spojeneckých sil.

Závěr

D-Day zůstává jedním z nejvýznamnějších dnů moderní historie, který symbolizuje odvahu, obětavost a spolupráci. Zippo svým způsobem přispívá k udržování památky na tuto událost prostřednictvím svých speciálních edic zapalovačů. Pokud máte zájem o tento výjimečný kousek, můžete si jej zakoupit na našem e-shopu zde.

Upozornění: Tento model Zippo zapalovače je dostupný aktuálně k vydání tohoto článku dne 28. 5. 2024 na našem blogu. Pro ČR a SK bylo vyčleněno pouze 50 kusů a proto je třeba zmínit, že zásoba je velmi omezená.