Typy plamenů zapalovačů

Zapalovače mají různorodé typy plamenů, z nichž každý může být ideální pro jiný účel, od každodenního zapalování cigaret, po specifické použití  jako je outdoorové dobrodružství nebo kulinářské umění. V našem stručném průvodci procházíme klíčové typy plamenů  a vysvětlujeme, jak se liší jejich síla a vhodnost pro různé činnosti. Tento přehled Vám pomůže vybrat ideální zapalovač pro Vaše konkrétní potřeby.

 

1. Měkký plamen

  • Popis: Měkký plamen je tradiční, jemnější plamen, který vychází ze zapalovačů bez použití technologie trysky. Jeho teplota je nižší ve srovnání s tryskovými plameny.
  • Využití: Ideální pro zapalování cigaret, svíček, nebo pro jemné zapalování doutníků, kde je důležité, aby tabák nebyl příliš rychle nebo agresivně zapálen. Měkký plamen je také ideální pro šetrné podpalování dýmek, zejména pokud je použit i speciální dýmkový zapalovač a nebo dýmkový insert Zippo.

2. Tryskový plamen

  • Popis: Tryskový plamen, také známý jako turbo a nebo JET plamen, je silný, intenzivní plamen vytvořený vysokotlakým výstupem plynu, často doprovázený technologií, která vzduch směšuje s plynem pro dosažení vyšší teploty.
  • Využití: Tryskový plamen je ideální pro zapalování ve větrných podmínkách, protože jeho intenzita a teplota dokážou odolávat vnějším vlivům. Vhodný pro outdoorové aktivity, zapalování doutníků, nebo tam, kde je potřeba rychle a efektivně plamen nasměrovat žádoucím směrem.

3. Modrý plamen

  • Popis: Modrý plamen je typicky výsledkem tryskového plamene, kde dokonalé spalování plynu vytváří vysokou teplotu a modrou barvu. Tento plamen je velmi čistý a dosahuje ještě vyšších teplot.
  • Využití: Modrý plamen je ideální pro precizní práci, kde je potřeba vysoká teplota, například při pájení, zahřívání kovů, nebo při použití v kuchyni pro karamelizaci cukru.

4. Víceplamenové zapalovače

  • Popis: Zapalovače s více plameny mají více než jeden výstup pro plamen, což poskytuje širší a rovnoměrnější pokrytí. Jedná se o časté provedení u zapalovačů s tryskovým mechanismem. Často se s větším počtem trysek setkáváme také u velkých stolních zapalovačů, kde není třeba řešit kapesní velikost.
  • Využití: Tyto zapalovače jsou ideální pro rychlé zapalování velkých ploch, jako jsou například silné doutníky nebo pro použití při outdoorových aktivitách.

5. Vířivý plamen

  • Popis: Některé zapalovače nabízejí speciálně navržený plamen, který vytváří vířivý efekt. Toto je dosaženo speciálním uspořádáním výstupu plynu a vzduchu, které plamen při výstupu roztočí. Zpravidla se jedná o speciální outdoorové hořáky např. pro přípravu pokrmů apod.
  • Využití: Vířivý plamen zvyšuje efektivitu zapalování tím, že rozšiřuje teplotu plamene na větší plochu, což je užitečné pro rovnoměrné zapalování / ohřívání povrchů, nebo pro specifické aplikace vyžadující distribuci tepla.