Jednoduchá údržba Zippo zapalovačů

Udržování Zippo zapalovače v dobrém stavu je důležité pro jeho správnou funkci a dlouhou životnost. Zde je pár tipů, jak toho dosáhnout:

  1. Plnění paliva: Používejte kvalitní Zippo palivo, které je určeno specificky pro Zippo zapalovače. Vyvarujte se použití jiných paliv, jako je například technický benzín. Plňte zapalovač až po okraj, ale nedolévejte ho přes limit.

  2. Udržování křesadla: Pravidelně kontrolujte křesadlo a odstraňte případné nečistoty, které by mohly ovlivnit jeho funkci. Křesací kolečko lze čistit jemným kartáčkem.

  3. Údržba knotu: Knot zapalovače by měl být v dobrém stavu a neroztřepený. Pokud je konec knotu již silně zčernalý, roztřepený a špatně hoří, lze jej pinzetou povytáhnout a opotřebovaný konec odstřihnout. Optimálný výška knotu je do výšky horního okraje škrtacího kolečka. 

  4. Čištění a odstraňování sazí z komínku insertu: Pravidelně čistěte komínek od usazenin po hoření. Můžete také použít jemný kartáček nebo vatový tampon s alkoholem.

  5. Uchovávání: Pokud nebudete Zippo zapalovač používat po delší dobu, doporučuje se jej vyprázdnit a ponechat nenaplněný. Uchovávejte zapalovač na suchém místě, aby nedošlo k navlhnutí vatové výplně.

  6. Vatová výplň: Palivo v zapalovači uchovává vatová výplň v těle insertu. Pokud Váš Zippo zapalovač vyžaduje častější plnění než bylo zvykem, patrně vatová výplň pomalu ztrácí svou absorpční vlastnost.
    Výměnou vatové výplně můžete opět dobu, po kterou Zippo zapalovač vydrží na jedno naplnění prodloužit.

  7. Náhradní kamínky Zippo: Pokud Zippo zapalovač nedává bohaté jiskry, či pokud se netočí škrtací kolečko, je třeba vyměnit kamínek. Stačí vyjmout insert, otočit dnem vzhůru a přes mosaznou hlavici šroubu kamínek vyměnit. Tip: pod plstěnou podložku u vatové výplně si lze schovat pár náhradník kamínků Zippo.

S těmito jednoduchými tipy a pravidelnou údržbou se postaráte o to, aby váš Zippo zapalovač fungoval spolehlivě a měl dlouhou životnost. Pamatujte, že při jakýchkoli závadách nebo problémech s funkcí zapalovače je vždy nejlepší obrátit se na autorizovaný servis Zippo.