Jak vybrat a udržovat sluneční brýle

Úvod

Sluneční brýle nejsou jen módním doplňkem, ale především nezbytným ochranným prostředkem pro Vaše oči. Poskytují ochranu před škodlivým UV zářením, které může způsobit vážné oční problémy, včetně katarakty a degenerace sítnice.

 

Historie slunečních brýlí

Od svého vzniku ve 20. století, kdy byly popularizovány hollywoodskými hvězdami, se sluneční brýle staly symbolem coolness a nezbytnou součástí módního průmyslu. Původně sloužily primárně k ochraně pilotů před oslňujícím sluncem, dnes jsou ikonou stylu a nezbytným doplňkem v šatníku každého módního nadšence.

 

Typy čoček

Polarizační čočky pomáhají eliminovat odlesky od hladkých povrchů, což je ideální pro řidiče nebo sportovce. Fotochromatické čočky se přizpůsobují světelným podmínkám, automaticky tmavnou na slunci a světlé v interiéru. Barevné čočky, jako jsou hnědé nebo šedé, zlepšují kontrast a minimalizují únavu očí.

Polarizační čočky

Polarizační čočky jsou navrženy tak, aby redukovaly odlesky od povrchů jako jsou voda, sníh, nebo silnice, což zlepšuje vizuální pohodlí a jasnost vidění. Tyto čočky fungují na principu blokování světelných vln, které se šíří horizontálně, a tím eliminují oslnění, které je běžné při pohledu na velké vodní plochy nebo během řízení. Polarizační brýle jsou ideální pro řidiče, sportovce, rybáře a všechny, kdo tráví hodně času venku a chtějí dosáhnout nejlepší možné vizuální ostrosti bez rušivých odlesků.

Barevné čočky

Barevné čočky, jako jsou hnědé, šedé, zelené nebo modré, nabízí různé úrovně světelné propustnosti a kontrastu. Šedé čočky jsou dobré pro zachování přirozené barvy vidění, zatímco hnědé nebo zelené mohou zvýšit kontrast a hloubku vnímání. Modré čočky jsou populární pro módní význam a mohou pomoci v situacích s nízkou světelností.

Fotochromatické čočky

Fotochromatické čočky se automaticky přizpůsobují změnám světelných podmínek. Ztmavnou na slunci a zase zesvětlí, když jste uvnitř nebo v zastíněném prostředí. Tyto čočky poskytují pohodlí a ochranu, protože eliminují potřebu výměny brýlí v závislosti na světelných podmínkách.

 

Význam ochrany UV

Brýle s UV400 filtrem blokují 99,9% UVA a UVB záření a chrání oči před potenciálním poškozením. Tato ochrana je nezbytná, protože UV záření je přítomné i v oblačném počasí a může postupně poškozovat zrak.

 

Péče o sluneční brýle

Správná péče o sluneční brýle je klíčová pro jejich dlouhodobé zachování a efektivitu. Zde je detailní návod, jak se o sluneční brýle starat, aby vám sloužily co nejlépe a nejdéle:

  1. Čištění čoček: Používejte jemný čistící roztok určený pro optické čočky a měkký, bezvláknový hadřík, například mikrovlákno. Vyhněte se použití papírových ručníků, hrubých látek nebo domácích čistících prostředků, které mohou poškrábat čočky.

  2. Ochrana před poškozením: Když své sluneční brýle nepoužíváte, ukládejte je v pevném pouzdře. Tím zabráníte nejen poškrábání, ale i možným nárazům, které by mohly brýle poškodit.

  3. Vyhněte se extrémním teplotám: Nenechávejte sluneční brýle na palubní desce auta nebo jiných místech, kde by mohly být vystaveny vysokým teplotám. Vysoké teploty mohou deformovat rámy nebo poškodit antireflexní úpravy na čočkách.

  4. Pravidelné kontroly a úpravy: Je dobré občas nechat sluneční brýle profesionálně zkontrolovat a upravit. Optik může zajistit, že jsou rámy správně vyrovnány a šroubky dostatečně utažené.

  5. Manipulace s brýlemi: Vždy se snažte brýle brát a skládat za obě strany rámu současně. Tímto způsobem minimalizujete riziko jejich zkroucení nebo poškození.

  6. Čištění nosníků a obrouček: Nosníky a obroučky mohou shromažďovat oleje a nečistoty ze kůže. Je dobré tyto části pravidelně čistit, aby se zabránilo kumulaci nečistot, které by mohly způsobit podráždění kůže nebo poškodit brýle.

  7. Používejte správné příslušenství: Pokud sportujete nebo se pohybujete v náročném prostředí, zvažte použití sportovních popruhů, které brýle udrží na místě a zamezí jejich pádu nebo ztrátě.

Důkladná péče a pravidelná údržba mohou výrazně prodloužit životnost Vašich slunečních brýlí a zajistit, že Vám budou co nejlépe sloužit při ochraně Vašeho zraku.

 

Populární styly slunečních brýlí

  1. Aviator: Původně navržené v roce 1936 pro piloty, aby chránily jejich oči během letu, se brýle Aviator staly symbolem cool stylu. Charakteristické svým kovovým rámem a kapkovitě tvarovanými skly, tyto brýle jsou oblíbené pro svůj atemporalní vzhled a univerzálnost.
  2. Wayfarer: Uveden na trh v 50. letech společností Ray-Ban, wayfarer brýle mají robustní plastový rám a obdélníkové čočky. Tento styl se rychle stal populárním mezi celebrity.

  3. Cat Eye: Cat eye brýle, které jsou známé svým mírně špičatým rámem na okrajích, byly populární ve 50. a 60. letech a jsou často spojovány s vintage módní estetikou.

 

Zajímavosti ze světa

  • Jack Nicholson je známý tím, že sluneční brýle nosí téměř všude a stal se tak neodmyslitelnou součástí jeho veřejného obrazu.
  • Anna Wintour, šéfredaktorka Vogue, je také známá svým častým nošením slunečních brýlí, které jsou klíčovým prvkem jejího osobního stylu.

 

Závěr

Sluneční brýle nejsou jen praktickým doplňkem, který chrání vaše oči před UV zářením, ale také módním vyjádřením osobnosti. Jsou důležitým módním doplňkem, který může ovlivnit celkový dojem z vašeho vzhledu. Nabídka různých stylů a typů čoček umožňuje každému najít ideální sluneční brýle podle svého vkusu a potřeb.

A nyní si jen stačí vybrat ty pravé sluneční brýle jen pro Vás.