Zippo & Válka ve Vietnamu

Dobré ráno, Vietname!

Nad rýžovými poli se vznáší řídký opar. Jednotka americké námořní pěchoty se ukrývá v hustém podrostu džungle. Čekají na pohyb nepřítele. Do ticha se ozývá pouze známé cvakání zapalovačů Zippo. Vlhkost je všudypřítomná. Vítejte ve Vietnamu.

Skvrna na národní hrdosti. Tak by popsal válku ve Vietnamu téměř každý Američan. Spojené státy války neprohrávají! S Vietnamem se všechno změnilo. Extrémní podmínky boje v džungli. Guerillové taktiky nepřítele. Americká armáda nebyla na toto bojiště připravena. Konvenční strategie ani obrovská palebná převaha nestačily. Většina výbavy byla v nepřehledném terénu neúčinná.

Voják si musel v boji vystačit pouze se svojí puškou, přilbou a právě se zapalovačem Zippo. Nejednalo se o výstřelek. Zippo bylo nutností. Bylo jedno, jestli jste kuřák, nebo nekuřák. Benzínový zapalovač byl často jedinou možností, jak si v poli udělat jídlo, uvařit kávu, nebo si zapálit cigaretu.


Hoř, Charlie, hoř

Všichni si jistě pamatujeme děsivé obrázky civilistů zasažených napalmem. Vypalování vesnic a úrody rýže vesnic pomáhajících Vietcongu bylo na denním pořádku. Tyto výpravy si ve vojenském slangu vysloužily přezdívku “Zippo missions”. Dokonce i říčním člunům osazeným plamenometem se říkalo “Zippa”. Oheň má v sobě něco mystického, přitahoval lidstvo od počátku věků. Zapalovač se stal jeho symbolem.


Kapesní tetování

Každý měl Zippo. Jak se odlišit? Vojáci si nechávali na své zapalovače vyrývat citáty, emblémy svých jednotek, vzkazy nepříteli nebo vyznání lásky svým blízkým za Pacifikem. Staly se pro ně jednou z mála osobních věcí, které s sebou do boje mohli vzít.


Pro vojáka byly také způsobem, jak vyjádřit svůj odpor k válce v cizí zemi:

“My nedobrovolníci,
vedení neschopnými,
zabíjíme nešťastníky
a zemřeme pro opovrženihodné.”


Některé byly opepřené typickým americkým černým humorem:


Bojovník ve dne,
Milenec v noci,
Opilec z principu,
Mariňák omylem.


Pohrávali si i biblickými citáty:

Kráčím stinným údolí smrti.
Ale nebojím ze žádného zla,
protože ten největší hajzl v celém údolí
jsem já.



Nahlédnutí do života vojáka v džungli. Přesně s tím cílem cestoval americký umělec Bradford Edwards Vietnamem. Na místech, kde se zdržovala vojáci americké armády objevil 282 autentických zapalovačů z válečné éry. Celou sbírku prodal v roce 2012 v aukci za neuvěřitelný 35.000 dolarů! Díky němu si tak můžeme i dnes připomenout okamžiky ze života vojáků bojujících ve smrtícím stínu džungle.


Na malou ukázku ze sbírky se můžete podívat
na http://www.dailymail.co.uk/news/article-2171404/Zippo-lighters-U-S-troops-fighting-Vietnam-unique-insight-war-life.html .


Vrtulníky Huey, pušky M16, zapalovače Zippo. Ikonická trojice neodmyslitelně spjatá s vietnamskou válkou. Zippo bylo oblíbené už u vojáků bojujících ve druhé světové válce. Rozdělat oheň za téměř každého počasí byl pro ně často tím pověstným vláskem dělícím je od smrti.