Jack Daniel's - Historie, výroba, zajímavosti.

Historie a původ

Jack Daniel's, plným názvem Jack Daniel's Tennessee Whiskey, je ikonická americká whiskey, která pochází z malebného městečka Lynchburg v Tennessee, USA. Zakladatel, Jasper Newton "Jack" Daniel, založil destilerii v roce 1866, což ji činí jednou z nejstarších registrovaných destilerií ve Spojených státech. Legendární Old No. 7, jejíž přesný význam zůstává obestřen tajemstvím, je dodnes nejznámější variantou této značky.

 

Výrobní proces a výjimečnost

Jack Daniel's se vyrábí pomocí jedinečného procesu zvaného Lincoln County Process, což zahrnuje filtrování destilátu přes deset stop vysokou vrstvu javorového uhlí, než dozraje v dubových sudech. Tento proces je základem pro charakteristický měkký a jemný profil Jack Daniel's a odlišuje jej od jiných typů americké whiskey.

 

Rozdíl mezi Americkou Whiskey, Bourbonem a klasickou Whiskey

Zatímco bourbon, který je také druhem americké whiskey, musí být vyráběn ze směsi obilí obsahující alespoň 51 % kukuřice a zrát v nových vypálených dubových sudech, Tennessee whiskey jako Jack Daniel's prochází dodatečným krokem filtrování přes uhlí, což je klíčový rozdíl. Klasická (skotská) whisky, často nazývaná scotch, je vyráběna převážně z ječmene a má specifické zeměpisné a výrobní požadavky, které se liší od amerických whiskey.

 

Výrobní proces Jack Daniel's Tennessee Whiskey

Výrobní proces Jack Daniel's je kombinací tradičního řemeslného umění a striktních kvalitativních standardů, což vede k vytvoření jedinečného a rozpoznatelného produktu. Tento proces se skládá z několika klíčových kroků, které dávají této whiskey její charakteristickou chuť a aroma.

 

Výběr a příprava surovin

Jack Daniel's je vyroben převážně z kukuřice, ječmene a žita. Tato směs, známá jako "mash", je základem pro výrobu whiskey. Kukuřice dodává sladkost, zatímco ječmen přispívá enzymy nezbytné pro fermentaci a žito zase přidává kořenitost do finálního produktu.

 

Proces kvašení

Po smíchání obilovin s čistou, železem nekontaminovanou vodou z jeskynního pramene Cave Spring, který leží na pozemku destilerie, se směs zahřívá a poté ochlazuje před přidáním kvasinek. Jack Daniel's používá vlastní kmen kvasinek, který byl původně izolován a používán už od počátku výroby. Fermentace trvá asi týden, během níž kvasinky přeměňují cukry na alkohol a vytvářejí základní destilát.

 

Lincoln County Process

Předtím, než se destilát dostane do sudů k zrání, projde zásadním procesem zvaným Lincoln County Process. Tento proces zahrnuje filtrování destilátu přes deset stop vysokou vrstvu jemně mletého javorového uhlí. Filtrování trvá několik dní a je klíčové pro odstranění nežádoucích příměsí a pro přidání jemného, mírně sladkého charakteru, který je typický pro Jack Daniel's.

 

Zrání

Po filtrování je destilát umístěn do ručně vyráběných dubových sudů, kde zraje po mnoho let. Sudy jsou vystaveny extrémním teplotním změnám během různých ročních období, což pomáhá whiskey expandovat do dřeva a zase se stáhnout, čímž absorbuje aroma a barvu dřeva. Tento proces zrání je zásadní pro konečný charakter nápoje.

 

Kontrola a lahvování

Každý sud whiskey Jack Daniel's je pečlivě zkoušen a vybírán mistrem destilace, aby se zajistilo, že produkt splňuje přísné standardy značky. Až když whiskey dosáhne ideálního zrání, je připravena k láhvování. Jack Daniel's nepracuje s pevně stanovenou dobou zrání, místo toho závisí na posouzení mistra destilace, kdy je whiskey "připravena".

Tento pečlivý a řemeslně zručný proces výroby z Jack Daniel's dělá nejen whiskey, ale umělecké dílo, které je ceněno po celém světě. Každý krok ve výrobním procesu je důležitý a přispívá k jedinečnému profilu, který z Jack Daniel's činí jednu z nejoblíbenějších Tennessee whiskey.

 

Osobnosti a Kulturní Vliv Jack Daniel's

Jack Daniel's Tennessee Whiskey je nejen oblíbeným nápojem mnoha lidí po celém světě, ale také se stal ikonou, která rezonuje v různých kulturních sférách. Jeho obliba mezi známými osobnostmi zejména v hudebním průmyslu a filmovém světě je důkazem jeho hlubokého kulturního dopadu.

Jack Daniel's je zvlášť populární mezi rockovými a country hudebníky, pro které se stal symbolem rebelství a nekonvenčního životního stylu. Například Lemmy Kilmister, frontman kapely Motörhead, byl známý svou vášní pro Jack Daniel's. Tento nápoj byl jeho oblíbenou volbou a často ho popíjel přímo na jevišti během koncertů. Lemmyho spojení s Jack Daniel's bylo tak silné, že po jeho smrti byly vydány limitované edice lahve Jack Daniel's jako pocta jeho odkazu.

Frank Sinatra označil Jack Daniel's za "nectar of the gods"...

K dalším slavným fanouškům Jack Daniel's patří Keith Richards z Rolling Stones, který často popisoval tento nápoj jako svého "dlouholetého společníka" v dobrých i špatných časech. Country zpěvák Eric Church je další známou osobností, která ve svých písních zmiňuje Jack Daniel's, odrážejíc spojení s jižanskou tradicí.

 

Spolupráce se Zippo MFC

V rámci svého dědictví a značkového přesahu Jack Daniel's také spolupracuje s jinými tradičními značkami, jako je například Zippo MFC. Tato spolupráce přináší na trh speciální edice zapalovačů Zippo s tématikou Jack Daniel's. Tyto produkty nejenže oslavují historii a kulturu obou značek, ale také nabízejí fanouškům možnost vlastnit zajímavý a osobní kus z tohoto jedinečného spojení amerických ikon.