Harley-Davidson a Zippo MFC

Výroba prvních motocyklů Harley-Davidson se datuje od roku 1903, kdy Wiliam S. Harley a Arthur Davidson sestrojili první motorku. Společnost Harley-Davidson Motor Company se sídlem v Milwaukee, Wisconsinu se od počátku orientovala na produkci velkých a těžkých strojů, určených pro jízdu na dlouhé vzdálenosti, ideální na nekonečné americké dálnice. "Harleye" nebo též "Hogs" (v překladu prasata) mají výrazný design a jsou pověstné svou osobitostí, kterou neovlivňují žádné okolní vlivy či trendy. Naopak, H-D je ten, kdo styl udává a průkopník kultu chopper motocyklů.

Již v roce 1907 byl vyvinut unikátní prototyp motoru s označením V-Twin, který je specifický tím, že dva válce jsou v pohonné jednotce umístěny do tvaru písmene V. Toto řešení v podobě uložení válců proti sobě v úhlu 45° a nesymetrickému rytmu chodu dává motorům H-D jejich charakteristický zvuk. Další ukázkou jedinečnosti těchto strojů je fakt, že některé modely jsou vyráběny již přes padesát let. Například od roku 1957 je ve výrobě model Sportster nebo známý model Electra Glide, který je vyráběn od roku 1966 a jeho typovým předchůdcem je Duo Glide z roku 1958.

Další kapitolou je působení motocyklů H-D na bitevních polích. I zde je patrný podobný vývoj firem Zippo a Harley-Davidson v historii světových dějin i v historii společností jako takových, ovšem s tím rozdílem, že motocykly H-D byly nasazeny již v první světové válce, přičemž Zippo je jednou z ikon 2. světové války. Americká armáda si po roce 1917 objednala 15 000 kusů motocyklů, které byly zařazeny do válečné výzbroje.

Zippo & Harley-Davidson

Není překvapením, že se Harley Davidson Zippo zapalovače staly velmi populárními a to jak mezi samotnými motorkáři, tak mezi sběrateli. Obě dvě firmy jsou americkými legendami a značkami, které se proslavily po celém světě. Obě dvě značky lze charakterizovat slovy jako spolehlivost a styl. Produkce obou firem je perfektní ukázkou lidské zručnosti přetavené do prvotřídních výrobků, které denně potěší miliony lidí.

V devadesátých letech firma Zippo MFC získala licenci na výrobu zapalovačů s motivy H-D a od té doby produkuje širokou škálu velmi vyhledávaných zapalovačů s vzory Harley - Davidson.